kezdőlap / Látnivalók a környéken
Látnivalók a környéken

Kányavári-sziget:

Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, a Kis-Balaton tájegységén található a Kányavári-sziget és a Búbos vöcsök tanösvény. A közel két kilométer hosszú, egész évben látogatható sétaút 13 állomása kifejezetten a Kis-Balaton madárvilágának bemutatására törekszik. A Balatonmagyaród határában kialakított, szabadon látogatható terület két kilátójáról távcső és egy kis szerencse segítségével bárki bepillanthat a madárvilág nyüzsgő életébe.

Diás-sziget:

A fokozottan védett Kis-Balaton területén megbúvó Diás-sziget kizárólag vezetővel látogatható. A szigeten alakította ki a Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság a Fekete István és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobáját. A bemutatóhely mellett látható az egykori Kis-balatoni halászok mindennapjait bemutató Matula kunyhó is.

Bivalyrezervátum, Kápolnapuszta:

A Magyarországon őshonos bivaly bemutatásának központja. Interaktív kiállítás, távcsövek, kilátópontok, pihenőhelyek és a bivalyokat bemutató tanösvény várja az érdeklődőket. A fogadóépület kiállítása a Kis-Balaton élővilágát mutatja be. A bivalyokat tavasztól-őszig a bemutatóhelyről induló 1,5 km-es sétaút bejárásával lehet megnézni. A 30 hektáros területen 200 bivaly él. Télen az istállóban láthatók.

Vörsi Tájház:

A Kis-Balaton hagyományos használati eszközeit, elsősorban a népi halászati módszerekhez kapcsolódó szerszámokat, a táj népi építészetét, a lápból élő pákászok életmódját ismerteti a nyári időszakban nyitva tartó kiállítás a vörsi talpas házban.

Kis-Balaton bemutatóház, Zalavár:

A házban kialakított kiállítótérben a látogató megismerkedhet a Vársziget történetével, képet kaphat az itt folyó régészeti munkák eredményeiről is. Betekinthet a Balaton megvédésének titkaiba, a vízi világ életébe nemcsak diorámák segítségével, hanem a szigorúan védett területeken elhelyezett kamerák képein keresztül is.

A Kis-Balaton Ház mellett található további látnivalók: Cirill-Metód emlékmű, Szent Adorján-bazilika ásatása, Szent István kápolna.

Horgászat a Kis-Balatonon:

Talán a legromantikusabb környezet a horgászáshoz! Semmi nem zavarja a halakat és a környezet. Mivel nagyrészt természetvédelmi terület, kicsit szigorúbb szabályok szerint áll módunkban horgászni, de az élmény kárpótol. Horgászható halfajai: ponty, amur, csuka, süllő, harcsa, keszeg, kárász, sügér, angolna.

Kerékpárút a Kis-Balatonon:

Kedvelt kerékpáros célpont a Kis-Balaton, ahol egyedülálló madárvilágban és vizes élőhelyekben gyönyörködhetünk. Kerékpárút vezet a tó mellett a kilátóhoz és a madárleshez. Jól járható utakon túrázhatunk, kerékpáron megfigyelve az itt élő védett madarak és növények ezreit. A dombos táj, a Kis-Balaton elénk táruló panorámája felejthetetlen élményt nyújt az látogatóknak.

Kis-Balaton Halászléfesztivál:

Minden év júniusának 3. szombatján kerül megrendezésre a Kis-Balaton Halászléfesztivál Zalaszabaron, mely a térség egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvényévé nőtte ki magát az elmúlt évek során.