kezdőlap / Hévíz
Hévíz

A város fő nevezetessége az Európában egyedülálló természetes tőzegmedrű meleg gyógyvizű tó, mely a világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava. Magyarország egyik első számú turisztikai célpontja. A tó 4,4 ha nagyságú, 38 m forrásmélységű, melyet kén-, rádium-, és ásványanyag tartalmú forrás táplál. A forrás bőséges vízhozamának köszönhetően a tó vize 72 órán belül teljesen kicserélődik. 

A hévízi tó:

  • vízének hőmérséklete télen 23-25 °C, nyáron akár a 33-36 °C-ot is eléri
  • vize állandó mozgásban van. Egyrészt balról jobbra forog lassan, másrészt pedig alulról felfelé, mivel a meleg víz állandóan felfelé tart, a hideg pedig süllyed le. Ez a kétirányú áramlás állandó mozgásban tartja a  tó vizét és ezáltal egyfajta masszírozó hatást éreznek a fürdőzők 
  • érdekes és szinte Magyarországon egyedülálló látvány télen, amikor a kicsapódó gőzből párasapka képződik a tó felszínén. Ez a „sapka” gátolja a víz lehűlését, ugyanakkor egy természetes inhalatorium alakul ki.
  • Magyarország legrégebbi és legismertebb gyógyfürdője a római korból származó emlékek szerint több mint 2000 éves múlttal büszkélkedhet?

A város sétáló utcája, a Rákóczi utca köti össze a Széchenyi utcát a dr.Schulhof Vilmos sétánnyal. A tófürdő felé haladva megcsodálhatjuk az utcát szegélyező, az 1920-as években épült villákat.  Ezek ma már felújított formában apartmanoknak és kávézóknak adnak helyet. Szintén az utcában található a dr. Moll Károly tér egy szökőkúttal, valamint mögötte Moll Károly, a "súlyfürdő atyjának" egész alakos bronz szobra.

A régi idők hangulatát idézi a hét több napján a hévízi termelői piac, ahol méztermelők, savanyúság- és gyümölcslé készítők, sajt- és zöldségárusok termékei mellett mesteremberek árulják portékáikat. Vásárolhatunk cserépedényeket, kosarakat vagy akár kézi készítésű szappanokat.

Hévíz egregyi városrésze a gasztronómiáról ismert. A város központjától kb. 25 perces sétával érhetnek ki a borospincékhez. Esténként megtelnek a szőlősorok között épült borozók és éttermek, ahol hagyományos magyar konyha mellett nemzetközi konyhák ételeit is megkóstolhatják a vendégek.